Cheesecakes, Dessert

Karamelliserad äppelcheesecake på kolabotten

Godmorgon denna härliga fredag !

Nu är hösten och september här och då vankas det skördetider. Älskar att baka efter säsong och allra mest när det finns ett hav av äpplen att baka med.

Ville baka något riktigt gott till helgen som kommer , så det fick bli en ljuvlig karamelliserad äppelcheesecake med kolabotten. Tänk er en blandning mellan cheesecake, kolakakor ,äpplepaj och en creme brûlee . Kan inte bli annat än makalöst gott 🙂 .

Hoppas ni kommer gilla den lika mycket som jag .

Här kommer receptet ♡ .

 

Karamelliserad äppelcheesecake på kolabotten

12 portioner

Kolabotten:

150 g smör

1.25 dl strösocker

3 msk ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

1.5 tsk bakpulver

0.5 tsk salt

4 dl vetemjöl

Cheesecakefyllning:

600 gram philiadelphia

2 dl strösocker

2 msk maizena

1 msk vaniljsocker

1/2 dl vispgrädde

4 ägg

3 stora äpplen

1 msk kanel

3 msk råsocker

25 gram smör

Topping:

strösocker + brännare

ev äppelchips

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader . Vispa smör,strösocker, sirap och vaniljsocker krämigt. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och blanda i det i smörblandningen . Tryck ut degen i en springform på 24 cm . Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.

Skala och skär äpplena i mindre tärningar . Stek dem mjuka i smör med kanel och råsocker .

Vispa philadelphia, socker, majsstärkelse och vaniljsocker till en slät smet. Tillsätt grädden och sedan blanda försiktigt i ett ägg i taget.

Häll över de stekta äpplena på kolabotten och häll över cheesecakefyllningen. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Stäng sedan av ugnen och grädda ytterligare 30 minuter.

Låt cheesecaken svalna och ställ sedan i kylen i några timmar innan serveringen så den sätter sig ordentligt.

Vid servering så strör du över strösocker och bränner försiktigt med en brännare så sockret karamelliseras. Dekorera ev med äppelchips.

Servera äpplecheesecaken med lättvispad grädde,

Ät & njuuuut  ♡

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *