Dessert, Tårtor

Äppletårta

Tänk er en tårta med saftiga äpplebottnar med crumble varvat med hemkokt äpplekompott och vaniljkräm och toppat med bränd italiensk maräng och sist men inte minst dekorerad med vackra blommor och kanelstång .

Den här tårtan är bland den godaste jag vet och för att få det där lilla extra så serverar man den med vaniljsås .

Än finns det nog äpplen kvar i trädgårdarna så passa på att baka den här ljuvliga tårtan .

Äppletårta

12 bitar

Äpplebottnar med crumble

3 st

6 ägg

2,5 dl vetemjöl

2,5 dl strösocker

Smör & ströbröd till formen

3 stora äpplen

crumble:

100 gram smör

3 dl havregryn

2 dl strösocker

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa 3 st formar med löstagbar botten på 18 cm .

Smält smöret till crumble och blanda i havregryn och strösocker . Låt svälla en stund .

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt . Vänd ner vetemjölet försiktigt .

Fördela i dem tre formarna . Skala äpplen och skär i mindre klyftor och fördela ut över bottnarna .

Strö över crumble över de tre bottnarna .

Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills provstickan är torr .

Låt svalna .

Vaniljkräm

1 vaniljstång

0,5 dl röd mjölk

7 äggulor

1,5 dl strösocker

1,5 dl maizena

50 gram mjukt smör

Gör såhär

Vispa äggulor, strösocker och maizena vitt och pösigt . Koka under tiden upp mjölk med urskrapad vaniljstång . Låt även stången ligga kvar i mjölkkoket . Ta sedan bort stången och häll över den heta mjölken i äggblandningen under vispning .

Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och vispa kraftigt tills krämen tjocknar ordentligt . Ta kastrullen från plattan och häll krämen i en kall skål och blanda i det mjuka smöret . Låt sedan vaniljkrämen kallna i kylskåp .

Äpplekompott

8 äpplen

1,5 dl strösocker

2 kanelstänger

2 dl vatten

Gör såhär

Skala och kärna ur äpplerna och skär i små bitar och lägg i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna .

Låt koka upp och sjud i ca 15 minuter eller tills äpplerna är halvmosade men lite bitar kvar .

Låt svalna .

Italiensk maräng :

7 äggvitor

3,5 dl strösocker

Gör såhär

Lägg äggvitan i en skål över ett vattenbad och vispa i lite socker i taget .Vispa sedan till sockerkristallerna smält och marängen är tjock . Ta skålen från värmen och fortsätt vispa till marängen svalnat .

Montera nu ihop tårtan .

Lägg en del tårtbotten på ett fint fat . Bred på hälften av äpplekompotten och sedan hälften av vaniljkrämen .

Upprepa sedan på andra delen tårtbotten . Lägg sedan över sista delen botten och spritsa eller bred sedan ut den italienska marängen över hela tårtan så den är täckt . Bränn sedan marängen med en brännare .

Dekorera tårtan med vackra blommor i höstens färger och kanelstång & servera den med vaniljsås .

Lycka till ♡

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *