Dessert, Halloween, Tårtor

Devil´s chocolate food cake

 Godmorgon höstiga lördag!

Sitter med kaffemuggen mellan varven jag skriver ett blogginlägg på väldigt länge . Hade chansen till hääärlig sovmorgon idag , men njuter minst lika mycket att vakna upp utvilad tidigt en ledig förmiddag och känna lugnet innan dagen kör igång .

Tittar ut på den höstiga miljön och kan inget annat än att älska den här årstiden . Så vackert med alla färgskiftningar på träden med rött , orange och gult . Ser även ett hav av löv som fallit ner till marken och ser bara en anledning att få vara ute i naturen och få ta hand om sin trädgård då det ger energi om något . Att ta vara på varje solglimt som ges nu är välbehövligt då många känner sig lite down och trötta när mörkret faller in .

Nu när hösten är här så börjar bakningen ta fart igen . Hösten är våran familjs kalasperiod . Får då chansen att få baka tårta då det står mig varmast om hjärtat att baka .

Ibland får jag lite svackor då tiden inte räcker till  för bakning , så då blir bloggen lite lidandes tyvärr .  Men har några recept på lager som jag bakat det sista som jag vill dela med mig om .

Choklad är mångas favoritingrediens när det kommer till bakning . Fick en förfrågan om att baka en chokladig tårta till en blivande 40-åring .

Kunde inte komma på nåt mer chokladigt än en maffig amerikansk chokladtårta ( devil´s chocolate food cake ) . En tårta med saftiga tunga chokladbottnar med chokladmousse mellan lagren och spacklad med en chokladmarängsmörkräm , dekorerad med färska blommor i höstens färger blev det en vacker skapelse .

Devil´s chocolate food cake 

12 bitars

Chokladbottnar :

5,5 dl vetemjöl

5 dl strösocker

3 dl kakao

2 tsk bikarbonat

2 tsk bakpulver

1,5 msk vaniljsocker

1,5 tsk salt

3 ägg

3.5 dl mjölk

2 dl vegetabilisk olja

3 dl kokande vatten

Chokladmarängsmörkräm:

600 gram rumsvarmt osaltat smör

2 msk vaniljsocker

600 gram mörk choklad

6 äggvitor

3,5 dl strösocker

1 nypa salt

Chokladmousse:

1,5 dl vispgrädde

150 gram mörk choklad 70 %

1,5 dl vispgrädde

2 äggulor

2 msk strösocker

1 msk vatten

Dekoration :

färska snittblommor

OBS! Spritsar du inte tårtan kommer du få över chokladmarängsmörkräm . Ett tips är att du minskar till 2/3 delar i receptet eller så går det alldeles utmärkt att frysa in den . Tänk bara på att du får vispa upp den på nytt när den har tinat , så den blir sådär härligt fluffig igen .

Gör såhär

Börja med att sätta ugnen på varmluft i 150 grader .

Smöra och mjöla 3 springformar i 20 cm i diameter .Täck botten på springformen med bakplåtspapper .

Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke .

Vispa ihop ägg, mjölk och olja i en annan bunke .Blanda sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen och tillsätt sist det kokande vattnet .

Fördela sedan smeten lika i formarna och grädda i ca 45 minuter tills bottnarna är genomgräddade .

Låt svalna .

Gör nu chokladmarängsmörkrämen .

Vispa det mjuka smöret ihop med vaniljsocker .

Smält chokladen i en skål över ett vattenbad . Låt svalna .

Vispa äggvitor med strösockret och lite salt över vattenbadet tills sockerkristallerna har smält . Ta från plattan och vispa ytterligare tills marängen svalnat och den blivit ett fast skum .

Vispa sedan ner smöret och chokladen lite i taget tills det blivit en slät och jämn chokladmarängsmörkräm .

chokladmarängsmörkrämen kan kännas lös så ställ den i kylen och rör om emellanåt tills den blivit fast .

Gör under tiden chokladmoussen .

Vispa 1,5 dl vispgrädde till fast konsistens . Ställ i kylen .

Hacka chokladen och lägg i en bunke . Koka upp 1 ,5 dl vispgrädde och häll över chokladen och rör tills det blivit en slät chokladkräm .

Lägg äggulorna i en bunke . Koka upp socker och lite vatten till en sockerlag och häll en tunn stråle under vispning ner i äggulorna .

Vänd sedan ner chokladkrämen och sist den vispade grädden . Låt stå en stund i kylen tills den blivit fast .

Spritsa chokladmarängsmörkrämen runt om vardera chokladbotten och bred på chokladmoussen innanför . Montera ihop alla tre bottnarna på varandra och spackla hela tårtan med smörkrämen . Spritsa ut valfritt spritsmönster på tårtan om så önskas .

Dekorera tårtan med fina snittblommor .

Lycka till ♡

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *