Dessert, Jul, Vetebröd

Saffranssemla med smak av apelsin

Som ni tidigare har märkt så är jag galen i saffran vid jul 🙂 Smaken och färgen i saffran är sååå underbar och det går att variera och tillsätta saffran i nästan allt .

Allra minst dessa semlor med smak av saffran och apelsin är en riktig hit bland många . Tycker den kombinationen är så fräsch och passar så bra ihop .

Att sedan blanda i saffran i semlan och gör den mer julig , så är det helt acceptabelt att få äta en god semla innan semmelsäsongen faller in , inte sant 🙂

 I det här receptet blir det ca 30 st minisemlor , vill ni inte göra så många så minskar du receptet .

Ett alternativ är att göra 30 saffransbullar och frysa in de du inte förbrukar och sedan minskar på fyllningen till semlorna 🙂

 

Saffranssemla med smak av apelsin

ca 30 st

5 dl röd mjölk

50 gram jäst

2 pkt saffran (1 g)

2 dl strösocker

1 krm salt

200 gram mjukt smör

ca 15 dl vetemjöl special

Mandelmassefyllning:

500 gram mandelmassa

1 dl vispgrädde

rivet skal av en apelsin

saft från en apelsin 

Apelsingrädde:

8 dl vispgrädde

rivet skal från 2 apelsiner

Gör såhär

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) . Mortla saffran med lite strösocker och blanda i det i mjölken .

 Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan så jästen lösts upp . Tillsätt de övriga ingredienserna och lite mjöl i taget och knåda till en smidig och elastisk deg i en köksmaskin eller för hand . Låt jäsa under bakduk i ca 1 timma till dubbel storlek .

Sätt ugnen på 230 grader .

Baka sedan ut ca 30 st släta små saffransbullar och lägg på plåt med bakplåtspapper .

Låt sedan jäsa ytterligare ca 40 minuter .

Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter tills dem blir gyllenbruna .

Låt svalna .

Vispa ihop alla ingredienser till mandelmassefyllningen . Vispa 8 dl grädde och blanda i rivet apelsinskal .

Skär av toppen av saffransbullen och lägg åt sidan . Gröp sedan ur innehållet i bullen . Klicka ut  mandelmassefyllning på varje bulle och spritsa sedan på apelsingrädden . Sätt på toppen av bullen över grädden och pudra sist över florsocker .

Färdiga att servera ♡

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *