Jul, Mjuka kakor

Engelsk fruktkaka

Hej alla fina !

Vi har redan passerat andra advent och julstämningen här hemma är på top.

I år har vi nog gått in lite extra för julen än tidigare år. Det behövs nu i dessa tider när det mesta man sett fram emot ställs in. Julbord på vårat älskade Götala herrgård som vi har haft som tradition, julafton och adventsfirande med släkten som vi nu får fira ihop själva som familj samt våran resa till Mexico vi skulle ha åkt till på annandag jul. Men på något sätt så ställs man in i tillvaron och försöker se det positiva i det hela. Kan kanske vara mysigt att bara fira med våran lilla familj utan en massa julstress och måsten .

Hur gör ni för att maxa julkänslan?

Här hemma spelas det julmusik varje dag,en julfilm om dagen fram till julafton,snålar inte med julpyntet, fyller frysen med julbak, bakar tillsammans och alla får vara delaktiga i något bakverk, stressar inte över kalorier hit och dit utan myser och värmer den där glöggen mitt i veckan och har det gott nu i dessa tider och är rädda om varandra.

Nu vill jag dela med mig om en supergod engelsk fruktkaka som min man bakade nu till andra advent. Lite vuxnare smak då kakan är dränkt i rom.

Tycker den här kakan är himmelsk god samt att den är vacker att se på med alla juliga färger.

Hoppas ni får en fin vecka  ♡

Engelsk fruktkaka

2 dl strösocker

250 gram rumsvarmt smör

4 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 dl mörk rom till indränkning av kakan

Fyllning:

200 gram dadlar

100 gram russin

100 gram sultanrussin

100 gram torkade aprikoser

50 gram tranbär

100 gram kanderad fruktblandning 

1 dl mörk rom

rivet skal från 1 apelsin

Glasyr:

4 dl florsocker

saft från apelsin

Dekoration:

kanderad fruktblandning

röda cocktailbär

Gör såhär

Värm ugnen till 150 grader. Hacka alla alla frukter och blanda det tillsammans med det rivna apelsinskalet och 1 dl rom

Vispa smör och socker fluffigt och tillsätt ett ägg i taget under vispning .

 Blanda mjölet och bakpulvret i en skål och vänd ner det i äggsmeten och tillsätt sedan fruktblandningen.

Smöra och bröa en springform på 22 cm i diameter . Häll smeten i formen och grädda kakan i 2 timmar i nedre delen av ugnen .

Låt svalna .

Nagga kakan och dränk 2 dl mörk rom över och plasta in och låt stå i nåt dygn i rumstemperatur.

Vid servering gör du glasyren .

Blanda florsocker och apelsinsaft till fast glasyr och häll över kakan och dekorera med de kanderade frukterna samt de röda coktailbären .

Kakan håller sig i kylskåp i ca 2 veckor.

Lycka till  ♡

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *