Jul

Lussekatter

Glad lucia på er alla !

Tänk att Lucia 2018 är här redan . Är något magiskt över den här dagen tycker jag . Ett måste är ju att se ett luciatåg för den maximala känslan , men har man inte möjlighet till det får man nöja sig med en god lussekatt framför luciatåg på tv:n 🙂

Lussefika är ett måste en sån här dag och här bidrar jag med ett supergott recept på saftiga lussekatter .

Älskar lussekatter i sin enkelhet och är en stor favorit att baka bland alla julegottesaker .

Vill ni däremot piffa upp eran lilla lussekatt så har jag ett supergott recept HÄR .

Hoppas ni får en stämningsfull LUCIA allesammans 

Lussekatter

ca 30 st

5 dl röd mjölk

50 gram jäst

2 pkt saffran (1 g)

2 dl strösocker

1 krm salt

200 gram mjukt smör

ca 15 dl vetemjöl special

russin

1 uppvispad ägg

 

Gör såhär

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) . Mortla saffran med lite strösocker och blanda i det i mjölken .

 Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan så jästen lösts upp . Tillsätt de övriga ingredienserna och lite mjöl i taget och knåda till en smidig och elastisk deg i en köksmaskin eller för hand . Låt jäsa under bakduk i ca 1 timma till dubbel storlek .

Sätt ugnen på 230 grader .

Baka ut ca 30 bitar till lussekatter och lägg på bakplåtspapper på en bakplåt . Tryck på russin och låt jäsa ytterligare i ca 40 minuter .

Pensla lussekatterna med uppvispad ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter tills dem blivit gyllenbruna .

Låt svalna .

Njut av din lussekatt tillsammans med ett glas julmust eller en varm och het glögg.

Lycka till !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *