Jul, Vetebröd

Lussekattsbullar

Lussekattsbullar

ca 30 st

5 dl röd mjölk

1 gram saffran (2 påsar)

50 gram jäst

150 gram rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1/2 tsk salt

ca 1,4 l vetemjöl

Fyllning:

200 g mandelmassa

300 g mjukt smör

2 dl råsocker

2 msk vaniljsocker

Rivet skal från apelsin

Russin

Pensling:

1 ägg

Pärlsocker

Gör såhär
Värm mjölk och saffran till max 37 grader.
Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget.
Knåda till en elastisk deg med hjälp av en köksmaskin .
Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 1 timma .
Sätt ugnen på 230 grader.
Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör , vaniljsocker , rivet apelsinskal och råsocker till en slät massa.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och kavla ut till en stor rektangel .
Bred på fyllningen och vik den dubbelt . Skär i 1 cm breda remsor och snurra ihop på varje ände till en lussekatt . Lägg på en plåt med bakplåtspapper .
Tryck i russin som på en lussekatt . Låt jäsa ytterligare i 40 minuter .
Pensla med vispat ägg och pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter tills dem blir gyllenbruna . Låt svalna .
Färdiga att servera .
Lycka till  ♡

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *