Okategoriserat, Tårtor

Blåbärstårta med kardemumma & lemoncurd

037

 

Hej alla fina !

Igår skrev jag om det otroligt fina vädret , det vände ganska snabbt 🙂

Är inomhus som tur är och kurerar mig från en magsjuka jag åkte på häromdagen medans regnet knastrar på takfönstret  . Tack och lov så går det åt rätt håll nu .

Får bara hålla tummarna att resten av familjen klarar sig från dessa baskelusker .

Men det slår ju aldrig fel att så fort skolorna börjar att man åker på nån släng av sjuka .

På tal om något roligare så va vi ju i blåbärsskogen och plockade flera liter blåbär till mina bakverk . Tänk er att trava rakt ut i skogen från vårat lant ställe som dessutom kommer bli vårat blivande permanenta boende , och kunna plocka bären till dagens bakverk . Känner att jag mer och mer ju äldre jag bli börjar uppskatta dessa små ting på ett helt annat sätt .

Känner att det är livskvalitet .

När min far fyllde år häromdagen så bakade jag en så smarrig blåbärs tårta med smak av kardemumma och lemon curd .

Älskar att baka tårtor, det är nog det jag tycker allra mest om att baka , går ju variera sig så oändligt med både dekoration och smaker , en inte minst så e jag ju världens gottegris när det kommer till den biten 😉

Här kommer receptet ♡

046

Blåbärs tårta med kardemumma och lemon curd

Kardemumma botten:

3 stora ägg

3 dl strösocker

1 dl mjölk

1/2 tsk vaniljpulver

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk nystött kardemumma

Yoghurt frosting :

4 dl vispgrädde (40%)

2 dl turkisk yoghurt (10%)

2 msk strösocker

Fyllning:

blåbärs sylt

lemon curd

Garnering:

Färska blåbär

Gör såhär

Värm ugnen till 175 grader.

Klä en form, 15 cm i diameter, med en hög krage bakplåtspapper, eftersom kakan kommer bli högre än formens kant.

Vispa ägg och socker ordentligt ljust och pösigt.

Värm mjölken tillsammans med vaniljpulvret och blanda det med äggblandningen.

Blanda mjöl, bakpulver och stött kardemumma i en skål. Sikta ner de torra ingredienserna i smeten och rör försiktigt tills allt är väl blandat och klumpfritt.

Häll smeten i formen.
Grädda botten i ca 50 minuter.
Blanda grädden, yoghurt och socker i en skål och vispa med elvisp till en bredbar frosting.
Dela botten i tre delar. Lägg den första botten på ett tårtfat. Bred ut ett jämnt lager blåbärs sylt och sedan frosting ovanpå. Lägg på nästa botten och bred på lite lemon curd och frosting. Lägg på den sista bottnen och bred  ett tjockt lager frosting försiktigt ovanpå. Bred ett tjockt lager yoghurt forsting över hela tårtan. Gör ett randmönster i frostingen med  baksidan av en sked, börja nedifrån och dra rakt upp.
Garnera med färska blåbär ♡

 

070

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *