Safta, sylta & inläggningar

Ramslöksolja

Hej på er !

Häromdagen åkte jag och systrarna ut i skogen på Kinnekulle för att plocka ramslök , viktigt är ju att plocka på rätt ställen då dessa ljuveler är fridlysta på många områden .

Har varit tal om att plocka ramslök i många år men nu äntligen blev det av , och oj vad uppskattat det blev . Känns som det har blivit väldigt inne med att tillaga ramslök den senaste tiden,  då jag själv inte kan minnas att man gjorde det när jag växte upp .

Gjorde ramslöksolja , ramslökspesto och ramslökssmör utav det vi plockade och har lite kvar som jag ska koka soppa av .

Ramslöken har en underbar smak av gräslök och vitlök och är verkligen en sann delikatess .

Ramslöksolja

2 liter

2 liter rapsolja

600 gram ramslök

4 stora vitlöksklyftor

 

Gör såhär

Grovhacka ramslöken och lägg i kastrull tillsammans med oljan och finhackad vitlök .

Värm till 70 grader . Låt dra i några timmar och sila sedan av oljan i en finmaskig sil, alternativt kaffefilter men för min del behövdes inte det då oljan var klar .

Häll i rengjorda flaskor och förvara oljan i kylskåp, då den har en hållbarhet på några månader om den får stå svalt.

Använd gärna oljan till din sallad, att göra god marinad av eller varför inte en ramslöksmajonäs eller en ramslöksaioli 🙂

Spara resterna av ramslök för att göra ramslökspesto och ramslökssmör av .

Lycka till !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *