Tårtor

Blåbärstårta med italiensk maräng

Hej på er !

Nu sitter jag inne och kurar in mig hemma medans regnet smattrar på fönstren . Är inne på min tredje semestervecka och det har varit full rulle tills nu av olika aktiviteter mm så känns ändå riktigt skönt att ha en härlig slappardag hemma och även ta tillfället i akt att blogga om den här smarriga blåbärsdrömmen jag bakade häromdagen till min mans kalas 🙂

Den här tårtan är en perfekt sommartårta om man vill baka något riktigt extra nu när blåbärssäsongen är här .  Tårtan består av vaniljbottnar fylld med blåbärs sylt , vaniljkräm och vispad grädde och täckt med italiensk maräng och dekorerad med massor av amerikanska blåbär .

Blåbärstårta med italiensk maräng

15 bitar

Anslag:

4 ägg

1,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1,5  dl vetemjöl

Smör & ströbröd 

Vaniljkräm:

1 vaniljstång

0,5 dl röd mjölk

7 äggulor

1,5 dl strösocker

1,5 dl maizena

50 gram mjukt smör

Fyllning:

3 dl blåbärssylt

5 dl vispad grädde

Italiensk maräng :

7 äggvitor

3,5 dl strösocker

Dekorering:

1 liter stora amerikanska blåbär

Gör såhär

Börja med att göra anslaget till tårtan . Sätt ugnen på 200 grader . Smöra och bröa en form på 22 cm .

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt . Vänd försiktigt i mjölet tills allt blandats .

Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills anslaget är helt torr .

Låt svalna .

Koka ihop vaniljkrämen .

Vispa äggulor, strösocker och maizena vitt och pösigt . Koka under tiden upp mjölk med urskrapad vaniljstång . Låt även stången ligga kvar i mjölkkoket . Ta sedan bort stången och häll över den heta mjölken i äggblandningen under vispning .

Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och vispa kraftigt tills krämen tjocknar ordentligt . Ta kastrullen från plattan och häll krämen i en kall skål och blanda i det mjuka smöret . Låt sedan vaniljkrämen kallna i kylskåp .

Vispa ihop den italienska marängen . Lägg äggvitan i en skål över ett vattenbad och vispa i lite socker i taget .Vispa sedan till sockerkristallerna smält och marängen är tjock . Ta skålen från värmen och fortsätt vispa till marängen svalnat .

Montera nu ihop tårtan .

Dela anslaget i tre delar . Lägg den ena delen på ett tårtfat och bred på ett lager blåbärssylt, hälften av vaniljkrämen och hälften av den vispade grädden . Lägg på den andra delen anslag och upprepa . Lägg sedan på den sista delen anslag .

Bred nu över marängen över hela tårtan och spritsa ut marängen fint runt tårtan . Bränn marängen med en brännare.

Sist men inte minst dekorera med massor av blåbär .

Här har du nu en underbart god och himmelsk blåbärstårta med klassiska smaker .

Lycka till ♡

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *